۷ ثور ۱۳۵۷؛ روزی که نخستین نظام جمهوری افغانستان سرنگون شد

در هفتم ثور سال ۱۳۵۷ پس از کودتای حزب دموکراتیک خلق، نخستین نظام جمهوری در افغانستان سرنگون شد.

حزب دموکراتیک خلق ۴۶ سال پیش از امروز محمد داوود خان که نخستین نظام جمهوری کشور را بنیاد نهاده بود، با ۱۸ عضو خانواده‌اش در ارگ ریاست جمهوری کشتند و به این ترتیب نخستین نظام جمهوری در کشور سرنگون ساخته شد.

صبح روز هفتم ثور سال ۱۳۵۷، با صداهای بیمناک توپ و تفنگ ها آغاز شد.

۴۶ سال پیش از امروز در چنین روزی، تانک‌های زرهی و چرخبال‌های ارتش از زمین و هوا بر ارگ ریاست جمهوری هجوم بردند و نخستین کودتا بر ضد نخستین نظام جمهوری رقم خورد.

سلطان محمود طلایی یکی از بستگان سردار محمد داوود خان گفت: «یک رییس‌جمهوری که موزه‌های پلاستی که در پایش کلاه آهنی در سرش افغانستان را جور می‌کرد با تمام اعضای خانواده‌اش ریژیم خلق و پرچم و کمونیست‌هایی که از سوی روس‌ها تربیه شده بودند به ارگ هجوم آوردند و ساعت نه بجه صبح هفت ثور سال۱۳۵۷ تمام اعضای خانواده را به شهادت رساندند..»

کودتای هفتم ثور، یک رویداد مهم در تاریخ افغانستان و سر آغاز سال‌ها درگیری‌ها و شورش‌ها در کشور نیز پنداشته می‌شود.

پس از کشته‌شدن سردار محمد داوود خان، نور محمد تره‌کی یکی از رهبران حزب دموکراتیک خلق، قدرت را در دست گرفت و سبب یک تحول بزرگ سیاسی دیگر در افغانستان شد.

این شورش در سال ۱۳۵۸ پای ارتش سرخ شوروی را به افغانستان کشاند و سبب جنگ ده‌ساله میان مجاهدین و شوروی شد.

طارق فرهادی آگاه مسایل سیاسی به رسانه ها گفت: «هفت ثور مسیر افغانستان را تغییر داد؛ کودتای کمونستی که سبب شد که روسیه شوروی داخل افغانستان شود و در نتایج جنگ‌های داخلی امریکا داخل افغانستان شود.»

در میان این نبردها که نزدیک به ده سال دوام کرد، حدود دو هزار تن از افراد نظامی و ملکی در کشور جان باختند و میلیون‌ها تن دیگر را مجبور به ترک کشور ساخت.

سر انجام، آخرین نظام کمونیستی به رهبری داکتر نجیب‌الله در هشتم ماه ثور سال ۱۳۷۱، سقوط کرد و مجاهدین وارد کابل شدند.

نظرات بسته شده است.