زن از منظر سیره پیامبر اسلام (ص) چراغ تندرستی ، کشتی نجات و کلید پیروزی جامعه اسلامی است

زن از منظر سیره پیامبر اسلام (ص) چراغ تندرستی ، کشتی نجات و کلید پیروزی جامعه اسلامی است.

قسمت یازدهم:

اقتدار، عزت و شگوفایی یک سرزمین وابسته به جامعه سالم و جامعه سالم بستگی به خانواده سالم دارد، اساس خانواده سالم را زن و مرد تشکیل می دهد، اما نقش زن در سلامتی خانواده به مراتب مهم و تاثیر گذارتر از نقش مرد است، زمانی خانواده‌یی سالم می باشد که زن با بصیرت و با معرفت، مدیریت و هدایت خانواده را در دست داشته باشد.

زن در اسلام بعنوان حامل خوشبختی، طلایه دار شادکامی و پرچم دار سرفرازی تعریف می شود؛ بدیهی است، زن اگر به سوی صلاح و فلاح هدایت شود جامعه، جامعه ای صلاح و فلاح می گردد. آری تاریخ این را ثابت نموده است، مردان بی نظیر تربیت شدگان مادران کم نظیر اند.

زن مثل گل لطیف و ظریف است و مثل گل زیبایی بخش زندگی و به اندازه گل نیز آسیب پذیر است. زن از جنس میوه‌ی با طعم شیرین است، همان طوری که نگهداری میوه ظرافت و دقت می خواهد نگهداری زن نیز ظرافت، حکمت و دقت را می طلبد بنابراین زن و مرد محتاج نیاز های عاطفی یگدیگرند، تبسم و دلخوشی دادن زن، باعث رضایت خاطر و شادی مرد و از سقوط به دره‌ی غفلت محافظت می‌کند.

خدا در خلقت زن هنرنمایی ‌و مهندسی خاصی کرده است، زن حالتی دارد که با عنوان ناز و‌کرشمه از آن یاد می کنند، زن اگر فاقد ناز باشد حذابیت ندارد.

زن نقش بزرگی در اجتماع دارد، زن مظهر تحقق آمال بشر است، نقش زن در جامعه بالاتر از نقش مرد است؛ برای اینکه زنان علاوه بر اینکه یک قشر فعال در همه ابعاد هستند، قشرهای فعال را در دامن خودشان تربیت می کنند. زن با تقوا، عفت و پاکدامنی خود را حفظ می کند، با شور و شوق به مسولیت ها و مکلفیت های که دارد به آن می رسد، زمینه رفع خستگی شوهر را که محصول کار بیرون است فراهم می نماید، از فرزندان خود به نحو شایسته نگهداری می کند، با شوهر و فرزندان براساس اخلاق اسلامی رفتار می کند، از عبادتش غفلت نمی ورزد، خانه را کانون عشق و صفا، مهر و محبت، شور و شوق می سازد. زن با تقوا از همسرش با تکیه بر اصول الهی اطاعت می کند، به خواسته های موجه او پاسخ مثبت می دهد. از عصبانیت و خشم و کبر ‌‌ و نق زدن می پرهیزد، با اقوام شوهرش با مهر و محبت و اخلاق اسلامی روبرو می شود، به‌وقت آمدن شوهر از عرصه کار و کسب تا درب خانه به استقبال می رود، و به وقت خروج بدرقه می کند، و از وی می خواهد جز حلال خدا به خانه نیاور، که ما به حلال خداوند گرچه اندک باشد قناعت می کنیم و زیر بار حرام نمی رویم، مبادا به بهانه داشتن زن و فرزند، و خرج و مخارج از محدوده مقررات الهی تجاوز کنی، و زندگی را به حرام آلوده نمائی. زن با تقوا از چشم هم‌چشمی پرهیز دارد، و شوهرش را به خاطر همرنگ شدن با زندگی اقوام خود، یا اقوام شوهرش در تنگنا قرار نمی دهد و او را خجالت زده نمی کند.

زن در نگاه نخستین، بزرگترین و اولین مسئولیت اداره کانون گرم خانواده را که ما آن را پایه تشکیل جامعه می دانیم بر عهده دارد که این به عهده مرد نیست و از مرد اصلاً بر نمی آید. ترکیب آفرینش زن، او را برای قبول این مسئولیت و مأموریت آماده می کند. شغل اصلی زن، شغل همسری و مادری است؛ ولی بعضی خیال می کنند این اهانت به زن است، سخت اشتباه می کنند، مهم ترین کاری که زن می تواند بکند، کار مادری است. زنان همچنان مردان در پیشبرد کارهای اجتماعی مسولیت دارند، فعالیت اجتماعی‌شان را با حفظ جنبه مادری [همسری] شان انجام دهند و الگویشان حضرت خدیجه (رض) باشد.

عشق و مدیریت یکی از مهمترین عواملی است که ساختار خانواده را شکل می دهد و به آن، معنا و استحکام می بخشد. در عشق که نیرویی معجزه آسا که گاه نادیده گرفته می شود یا نادرست مدیریت می‌شود. و در نتیجه عوارض آن، به اشکال مختلف در خانواده، نمودار می شود.

محبت امری متقابل و وظیفه هر دو طرف است اما زن در این امر می تواند موفق تر باشد، زیرا طبیعت او این گونه است. اظهار محبت به شوهر، ضمن این که اعتماد شوهر را به خود جلب می کند، رشته های پیوند او را با کانون خانواده استوار می سازد. زن با اظهار محبت می تواند در روح و قلب شوهر خود نفوذ کند، به او شادی و امید دهد. اضطراب و نگرانی او را از میان ببرد و به جای آن به او آرامش و اطمینان خاطر ببخشد. پیامبراکرم (ص) فرمودند: بهترین زنان… کسانی هستند که نسبت به شوهر، با عاطفه ترین و نسبت به فرزند مهربان ترین باشند. بدین جهت زنان نساء نامیده شده اند که برای حضرت آدم مونسی غیر از حوا نبود، لذا زن مونس شوهرش می باشد.

یکی از نعمت های که ایمان مرد مسلمان را تکمیل می‌کند، زن صالحه، عفیفه و عالمه است، زنی داشته باشد که وقتی به او نگاه می کند، شاد گردد و هنگامی که از خانه خارج می شود، شوهر را در قلب و اعماق وجود خود حفظ کند و هرگاه به او دستوری می دهد، اطاعت کند. مردی به پیامبر (ص) فرمود: همسری دارم که هرگاه به منزل وارد می‌شوم به استقبال من می آید و زمانی که از خانه خارج می شوم مرا بدرقه می کند و هرگاه مرا اندوهگین می بیند به من می گوید: چه چیز تو را غمگین ساخته است؟ اگر نگران معاش هستی که خداوند متکفل رزق و روزی بندگان خود می باشد، ولی اگر نگران امور معنوی خود می باشی، خداوند توجه و نگرانی تو را بیشتر سازد. پیامبر فرمود: هماناخداوند کارگزارانی دارد که این زن از زمره کارگزاران خدا می باشد و برای چنین زنی نصف اجر شهید است. پیغمبر اکرم (ص) می فرمایند: «زنی که سعی کند شوهر آزرده و عصبانی خود را با گفتگو، توجه و عاطفه راضی کند و از عصبانیت درآورد، او کارگزار خدا در زمین است». کارگزار خدا هیچ گاه نا امید نمی شود و به ضرر نمی‌افتد.

پیامبر (ص): از بهترین زنان شما… زنی است که در میان خانواده خود عزیز و نفوذ ناپذیر باشد؛ اما دربرابر شوهرش خاضع و متواضع باشد. همچنان پیامبر (ص) فرمودند: هر زنی غذای گوارا برای شوهر تهیه کند، خدا در بهشت خوراکی های گوناگونی برای او خلق کند و گوید بخور و بنوش در قبال آن زحمت هایی که در دوران گذشته کشیدی. شکیبایی زن در برابر اذیت و آزار مرد همانا جهاد او محسوب می گردد. ستونهای لرزان، حکایت زنانی است که وظایف الهی خود را در چگونگی رفتار با همسر و فرزندان نمی دانند یا در انجام وظائف خانوادگی خود، موفق نیستند. به این ترتیب، ستون اصلی خانواده را لرزان و متزلزل خواهند ساخت. در این بخش، به یاد آوریم که چه مواردی، سلامت ستونهای خانواده را تهدید می کند.

ملعون است ملعون، زنی که همسرش را بیازارد و وی را غمگین و غصه دار کند، و خوشبخت است، خوشبخت است خوشبخت، زنی که احترام شوهر را نگه دارد و وی را نیازارد و در هر حال از وی اطاعت نماید. یکی از مهم ترین دلایلی که موجب می شود مردی از زندگی خود ناخشنود باشد این است که از جانب همسر، که تنها فردی است که قدرت دگرگون ساختنش را دارد، مورد توجه و محبت واقع نمی شود.

همه ما به خوبی می دانیم که اگر مردی از جانب همسرش مورد محبت و توجه قرار نگیرد. به شدت از لحاظ روحی تخریب خواهد شد. اگر مردی احساس کند همسرش در مقابل او بی علاقه است، تمام انگیزه اش را برای ادامه زندگی از دست خواهد داد. اکثر مردان به امید خدمت به همسر و فرزندانشان، یعنی خانواده خود، زنده هستند.

اسلام که دین فطرت است طبق سرشت زن مقرر داشته که زینتها، لباس و جواهرات استفاده کند وقتی پوشیدن لباس حریر طبیعی و استفاده ازطلا را که بر مردان حرام است برای زنان مجاز دانسته و نظافت و آرایش کردن برای همسر را از وظائف و حقوق همسری قرار داده و ترک آن را در صورتی که شوهر خواستار آن باشد، یکی از عوامل نشوز تلقی کرده است. زن باید قبل از آمدن شوهرش مهیا باشد از نظر اسلام اگر مهیا نشد مسئول است، … اگر خدای نکرده زن شوهر دار خود را قبل از آمدن شوهر زینت نکرد و این مرد به گناه افتاد، گناه تقصیر زن است، هم زن به جهنم می رود و هم مرد که گناه کرده است. زن قبل از آنکه شوهرش بیاید مثل اینکه جارو می کند وخاکروبه ها را بیرون می ریزد، باید غم و غصه و بی نشاطی را بیرون بریزد وخود را مهیا و متزین کند برای آمدن شوهر.

خواهرم!

با خوش اخلاقی، عشق و محبت همسرت را به خود جلب کن تا به زندگی و خانواده علاقه مند شود، با شوق و ذوق کار کند و اسباب رفاه شما را فراهم سازد، اگر خوش اخلاق بودی، او دیگر به دنبال شب نشینی و عیاشی نمی رود و زودتر به خانه می آید.

آن چه در زن قلب مرد را تسخیر می کند صداقت و مهربانی اوست نه صورت زیبایش. مرد زنی را بیشتر دوست دارد که مهربانتر باشد. ممکن است همسرت را قلباً دوست بداری، اما این مقدار کافی نیست، بلکه باید آن را به زبان بیاوری، باید از رفتار و گفتار و حرکاتت آثار عشق و علاقه نمایان باشد. تو غافلی که مهربانی ها و دل داری های تو چه اثر معجزه آسایی در روح همسرت می گذارد. قلب و روانش را آرام می کند. به زندگی دل گرم می شود. برای مبارزه با مشکلات آماده می شود، خداوند نسبت به نیازهای آدمی، از هر کسی، آگاه تر است. نقاط قوت و ضعف را به خوبی می شناسد و کلید آرامش انسانها در دست اوست. پس نعمتی مثل لذتهای جنسی را به همسران، عطا فرمود، تا در سایه ی آن، آرامش مورد نیاز خود را به دست آورند. پیامبراکرم (ص) فرمود: آیا شما را از بهترین زنان آگاهتان کنم؟ گفتیم: بله، ای رسول خدا. حضرت فرمود: بهترین زنان شما، کسانی هستند… مهربان باشند… در مقابل شوهرانشان متواضع باشند… ونیاز جنسی همسر خود را برآورده سازند. همچنان پیامبر اکرم (ص) فرمود: بهترین زنان شما زن عفیف راغب است که ضمن حفظ ناموس خود، نسبت به شوهرش رغبت و تمایل داشته باشد. بر زن لازم است خودش را خوش بو کند بهترین لباس هایش را بپوشد به بهترین وجه زینت کند و با چنین وضعی صبح و شب با شوهرش ملاقات کند. سه چیز زندگی را تیره و تار می کند؛ سلطان ستمگر، همسایه‌ی بد، زن بد دهان و فحاش. کمتر مردی وجود دارد که تعریف و تمجید زن او را به وجد و شوق نیاورد. وقتی به مردی گفته شود: «تو نظیر نداری! تو مردی ممتاز هستی!» همین تمجید و تعریف مختصر روحیه او را تقویت و همان شخصیت عالی و ممتاز را تصاحب می‌کند چون زن و شوهر باهم رفیق اند نه رقیب؛ متاسفانه بشریت بار دیگر به جاهلیت برگشته است. تلاش گسترده و هدفمند وجود دارد تا کانون گرم خانواده در شرق و غرب فرو بریزد جغرافیای مرد از زن و زن از مرد که خلاف فطرت سلیم انسانی و تکمیل کننده یگدیگرند جدا شود.

تصویب قانون همجنسگرایی در تعدادی از کشور های جهان، ازدواج مرد با مرد و زن با زن، حتی با حیوان جفای بزرگ در برابر کرامت و عظمت انسان و خلاف فطرت سلیم انسانی است.

رابطه میان زن و مرد رابطه‌ای اُرگنیک و سیتماتیک می باشد، جدای این دو به معنی جنگیدن با آفرینش انسان و نابودی نسل انسانی است. مسلماً وظیفه رهبران و علمای تمام ادیان الهی است که در برابر تهاجم فرهنگی جریان های شیطان پرست و همجنسگرا ها مبارزه‌ی جدی و قاطع نموده، جاده را دو طرفه و سکه ها را دو روی ضرب زده و بر بال شکسته کبوتر های صلح مرهم بگزارند. یقین دارم اگر مرد یک لحظه از حال و احوال زن غفلت کند و یا زن توجه لازم به شوهرش نداشته باشد دوام زندگی مشترک آنها به خطر می افتد.

عدم افراط و تفریط در تبعیت از زن نه زن سالاری است بلکه محبت سالاری، خدمت سالاری، صداقت سالاری و انسانیت سالاری است. از دیدگاه اسلام زن و مرد دو روی یک سکه و دو بال یک پرنده به مثابه روح و جسم باهم هستند که در نبود هریک، دیگری ناقص، معیوب و محجور است. ما زمانی که بدون هم کامل نیستیم، بدون هم ناقص و معیوبیم، بدون هم نمی توانیم به قله های عزت و شگوفایی برسیم،  پس مؤمنانه، صادقانه و مخلصانه در جنب هم قرار گرفته به فرموده قرآن، فرهنگ مودت و رحمت را میان هم نهادینه ساخته و  از آثار و برکات آن که ثمره عمر ماست با  داشتن فرزندان سالم، رسالت بزرگی که در این دنیا داریم ادای مسولیت و رسالت کرده تا سعادت دارین شامل حالمان شود.

اسلام به زن استقلالیت وحریت داد و خانه براندازی نکرد، اساس خانواده ها را متزلزل نساخت، زنان را علیه شوهران و دختران را علیه پدران به تمرد و عصیان وادار ننمود اما این  غرب است که زیر نام حقوق زن همه‌ای ارزش‌های انسانی را از زن گرفته و آن‌را بازیچه دست جنایتکاران و شهوت پرستان مفسد و ظالم ساخته است، زن در جامعه اسلامی بعنوان حامل خوشبختی، طلایه دار شادکامی و پرچم دار سرفرازی شناخته می شود.

 

عبدالرووف توانا

یازدهم ربیع الاول ۱۴۴۶

نظرات بسته شده است.